Zelf starten met ontdekken wat AI voor je eigen organisatie kan betekenen? De beste manier daarvoor is om te starten met een ideation sessie waarin je samen met stakeholders gaat nadenken over ideeën voor AI-toepassingen. In de video hierboven laat ik zien hoe jij organisaties kunt helpen om erachter te komen wat AI voor hen kan betekenen. Ik laat je zien hoe je in een zogenaamde ideation sessie, op een leuke en praktische manier AI-toepassingen kunt ontdekken die én waarde toevoegen aan een organisatie, die ethisch verantwoord zijn, én die haalbaar zijn. En daarvoor maak ik gebruik van de engheidsmatrix:
Rare naam zul je misschien denken. Maar ik heb in de afgelopen jaren voor mijn AI-podcast Snoek op Zolder veel gesprekken gevoerd met AI-wetenschappers, maar ook met muzikanten die niet zoveel van AI afweten. En wat me opviel was dat wetenschappers vaak gedreven praten over wat er allemaal kan met AI en het vaak ethisch verantwoord vinden, maar dat die muzikanten AI eigenlijk altijd “eng” vonden. Dus als je gaat nadenken over hoe je AI kunt gaan gebruiken in organisaties dan is een objectieve schaal waarop je een idee voor zo’n AI-toepassing eerst eens toetst op de ethische aspecten een heel goed idee om mee te starten.
Een tweede aspect waar je goed over moet nadenken bij het brainstormen over mogelijke AI-toepassingen is toegevoegde waarde. Je wil niet dat een heel team met AI-specialisten gaat bouwen aan een toepassing die wanneer ie klaar is door de organisatie als niet erg nuttig wordt beoordeeld. Eerst stel je vragen als: wat voegt dit idee toe aan de processen in de organisatie? Draagt het soms financieel bij? Of helpt het om de organisatie innovatiever te maken? Allemaal aspecten die iets zeggen over hoe nuttig een AI-toepassing is voor de organisatie of voor de maatschappij.
En die twee aspecten vormen de engheidsmatrix, waarbij de stippellijnen aangeven in welk gebied je ideeën voor AI-toepassingen vindt die én ethisch verantwoord én nuttig zijn. De AI-toepassingen die in dat gebied rechtsboven eindigen - en dus én nuttig én ethisch verantwoord zijn - ga je in een volgende stap uitwerken in een zogenaamde epic onepager. Hoe? Dat leg ik uit in een volgende video.
Alle rechten voorbehouden | Goverdson